Translate

22 juni 2013

Planera och förbereda - annars funkar det inte! Plus recept

När man har varit så överviktig som jag var så är det ju uppenbart att man har ett problematiskt förhållande till mat. Jag har ätit fel, för mycket, för länge. Jag är en svag karaktär av naturen, det är bara att erkänna det för mig själv så för att bra mat i rätt mängd ska fungera för mig måste jag förbereda och planera...hela tiden...för alltid.

Så när jag lagar mat så gör jag massor. Sen fryser jag in i portioner. Proteiner för sig och kolhydrater för sig. Då kan jag plocka fram den kombination som jag är sugen på för tillfället. Dessutom äter jag bara kolhydrater till lunch. Om jag inte har mat att ta fram till lunch eller middag så är risken stor att jag äter något annat lättfixat som typ mackor eller annat onyttigt.

Jag markerar påsen eller burken med frystejp där det står vad den innehåller. För efter ett tag i frysen ser allt likadant ut. Att få med sig en laxfärsbiff till lunchen när man hoppades på kalvfärs är inte så lyckat.

Sönerna och jag käkar sällan ihop. Dom tränar och har annat för sig, jag tränar och ibland reser jag bort. Dom är duktiga på att laga mat själva men när jag ändå är igång så fixar jag middagslådor till dom också. Bara att ta fram, tina och värma när man har dåligt med tid.

På det här sättet slipper jag tankemödan att lista ut vad man ska äta, sen handla och till slut laga mat på vardagarna. Värdigt praktiskt och det är så lätt att äta rätt.

Foto:privat
Idag har jag lagat 17 måltider till mig själv och tre middagar till killarna. Det blev över till middag idag också.

Nötfärsbiffar med paprika
1 kilo nötfärs
1 ägg
4 msk Creme Fraiche
½ gul lök
½ röd söt paprika
salt och peppar

Hacka lök och paprika och blanda ihop alltihop. Gör biffar och stek.

Foto:Privat
Kycklingfilé i ugn
Jag kryddade kycklingfiléer med svartpeppar och cayennepeppar och stekte i stekpanna för att få fin stekyta. När de fått det gräddade jag dom i ugn på 175 grader i ca 25 minuter.
Klart!

Kycklingfärsbiffar
1 kilo kycklingfärs
1 ägg
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
Salt och peppar

Finhacka purjon och pressa vitlöken. Blanda ihop allt till en smet. Gör biffar och stek.
Kycklingfärs blir väldigt kladdigt att hålla på med så ett tips som gör det lite lättare är att ha kallt vatten på händerna när man formar biffarna. Man kan bara klicka ner en klutt färs i pannan också och sen forma den med en slev om man tycker det är äckligt att bli kladdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar