Jag kände att det var dags att förnya innehållet i min kost lite. Bestämde mig för att baka. Här kommer recept på ett par saker jag gjort idag.
Proteinbröd
4 dl krossade linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ tsk brödkryddor
2,5 dl kesella 10 %
6 ägg
20 grovhackade valnötter
pumpakärnor
Blanda ihop allting. Häll upp i en avlång brödform som klätts med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor i valfri mängd. Grädda i ugnen på 175 grader i 70 minuter.
![]() |
Foto:Privat |
* * *
Jag har en väninna som driver en framgångsrik matblogg på Island och hennes blogg är jättefin. Hon skriver förstås på isländska vilket gör det lite komplicerat att följa recepten för en som redan har problem att följa svenska recept. Men med hjälp av Googles fantastiska översättningstjänst så funkar det "ganska" bra. Här kommer ett recept som jag tagit därifrån men ändrat lite i.
Ganska nyttigt chokladgodis
150 gram mörk choklad 86 % kakaohalt
120 g ekologiskt jördnötssmör, viktigt att den bara innehåller rostade jordnötter och salt (jag tog den crunchy varianten)
40 ml kokosolja (se fotot för de varianter jag provat)
100 g naturella nötter, ta dom du gillar, jag hade jordnötter, mandel och cashew
60-70 g torkade bär, jag valde Berry Boost från Renée Voltaire. Helst ska det va den med rosa ask för den innehåller inget socker. Den gula innehåller pyttelite tillsatt socker men jag fick ta sådan idag för de hade inte den andra i affären.
80 g kokosflingor
![]() |
Foto:Privat |
![]() |
Foto:Privat |
Smält choklad, kokosolja och jordnötssmör i vattenbad. Blanda i kokos, frukt och nötter. Häll i nån form som är klädd med bakplåtspapper och ställ i frysen nån timme. Ta fram och skär i "lagom" stora bitar. Dom bitarna du inte äter på en gång (läs: hysteriskt trycker i dig på en gång och blir illamående av) ska du förvara i frysen. Annars blir de väldigt kladdiga.
![]() |
Foto:Privat |
Lite andra tips
Även om man som jag bestämmer sig för att leva ett liv utan socker så blir man sugen på något sött ibland. Då är det bra att veta att kroppen vänjer av sig med sockersuget och att vanligt socker på sikt blir för sött för ens avvanda smaklökar. Men man kan använda andra helt supergoda naturliga sötningsämnen om man vill blanda i nånting.
Agavesirap, akaciahonung och kokosflingor är gott och sätt i smaken och helt naturliga ämnen från naturen utan tillsatser. Ett par droppar akaciahonung och lite vaniljpulver i kesella (10%) blir som krämig glass till t ex hallon eller fruktsallad.
![]() |
Foto:Privat |
Om man springer på stan och blir hungrig och sugen finns en uppsjö av olika proteinbars och liknande. De är ju förstås bättre att ta en sån än en vanlig chokladbit men de innehåller ofta massor med konstiga tillsatser.
Kung Markatta gör dock en variant som inte innehåller några onaturliga tillsatser alls. Jättegoda och mättar för stunden och är fulla med bra energi. Ta en tillsammans med en frukt så klarar du dig en bra stund.
Länk till min isländska väninnas blogg (HÄR)
Dela gärna min blogg om du tror att nån du känner vill läsa.
E-posta mig om du vill berätta något eller ställa frågor utan att skriva i kommentarsfältet: inifranochut@outlook.com
Följ mig på Facebook: https://www.facebook.com/barbroa
Följ mig på Facebook: https://www.facebook.com/barbroa
Jag råkade ta bort en följare av misstag igår (hur klumpig får man vara) det var inte meningen. Lägg till mig igen gärna, sorry!
SUPERDUPER! TACK! <3
SvaraRaderapuss Petra
Man kan nog ha lite mindre kokosolja i så blir det inte lika kladdigt.
RaderaKram <3
Jag visste inte att du följde mitt blogg - kul! :) Men vad jag skrattade när jag provade min text i Google translate till svenska! Hahaha ... du måsta skratta gott och undra ibland vad jag håller på med på bloggen! :) En eloge till dig att klara av mina recept på isländska! :) Och grattis till allt du har åstadkommit under ett år - du har varit fantastisk duktig! :) Hälsa alla så gott!
SvaraRaderaHej! Jag träffade några landsmän till dig på Helenas studentmottagning som berättade om den. Sen dess har jag följt dig. Mat har blivit ett stort intresse sen jag la om kosten och även om jag inte äter mycket av det du gör är det alltid kul med nya idéer. Din blogg är väldigt fin. Översättningarna är väldigt kul ibland, men det går att lista ut vad det ska vara. Jag förstår att du skrattade, det har jag också gjort :)
RaderaJag ska hälsa
Kram