Translate

20 april 2013

Mumsigt värre

Dagens middag blev saffransdoftande fisk- och räkgryta med saffransaioli och linfrökex.

Grytan gjorde jag lite efter eget huvud och lite efter ett par olika recept jag hittade. 

Jag skar 2 röda paprikor, 1 gul paprika, 2 små fänkål, 1 gul lök i 1-1,5 cm stora "kuber". Fräste alltihop i lite smör i en stor kastrull. Sen finhackade jag 1 röd chilipeppar och 5 vitlöksklyftor och hällde i. Hällde på 1 burk finkrossade tomater (det ska va finkrossade för då är skalet borta) och ca 8 dl vatten och 2 påsar saffran. Sen skar jag en morot i lika stora bitar som de andra grönsakerna och la i. Saltade och lät koka under lock i ca 40 minuter. Ju längre det kokar desto godare smak blir det.

Under tiden det kokade skar jag 500 g lax och 500 g torskrygg i stora kuber. När det kokat klart stängde jag av platten men lät kastrullen stå kvar och la i fisken. Efter ca 5 minuter la jag i 400 g räkor. Alltihop fick stå och dra i några minuter.

Foto:Privat

Saffransaiolin gjorde jag på 8 äggulor som fått stå framme för att få rumstemperatur som jag vispade med stavmixern samtidigt som jag lät rapsolja sakta rinna ner i bland gulorna. Man måste vispa hela tiden och hälla sakta så går det bra. När det blivit en krämig konsistens saltade jag lite och hällde i 1 gram saffran. Sen fick det stå och dra i kylen några timmar.

Linfrökexreceptet hittade jag på Wallenbergs mat (länk) och dom gör man på 100 g krossade linfrön, 1 tsk bakpulver, 100 g mandelmjöl, 2 ägg och 1 dl vatten. Blanda de torra ingredienserna och blanda sen i äggen och vattnet. När smeten är klar, klicka ut den på en plåt med bakplåtspapper och platta till. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter eller tills de får fin färg.

Mumsigt alltihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar